24 Ocak 2008 Perşembe

Türkiyedeki Bilişim Sektörü 1

Herkese iyi günler. Bu yazımda Türkiyede ki bilişim sektörüne genel bir bakışta bulunacağım.

Öncelikle kabul etmek gerekir ki biz türkler bilişim konusunda dışarıya bağımlı durumdayız. Cep telefonunun en kralını alırız ama kendimiz teknolojiyi geliştiremeyiz. Savunma sanayimiz en yüksek teknolojik aletler ile donatılmıştır ama onlara kavuşmak milli bir servet harcarız. Burda bizim hatamız olduğu kadar yabancı güçlerin bizi üretici değilde tüketici toplum olarak görmesininde büyük etkeni vardır. Misal son mühendislerin şüpheli ölümü veya uçak kazası belkide birer komple teorisinden daha fazladır. Şimdi kendi özeleştirimizi yapacak olur isek;

Öncelikle kapitalist düzende en önemli şey para olduğu için bilişim sektöründe de ekonomik güç çok önemlidir. Türkiyede ki bilişim dalında üzülürek görüyoruz ki ayrılan kaynaklar çok azdır. Bugün Amerika en tırt projesi için milyon dolarlar ayırırken, biz dışarıya bağımı azaltacak bilişim projelerine maalesef o kadar ayıramıyoruz. Bunun sonucunda geleceği parlak mühendisler, bilim adamlaı maalesef beyin göcü olarak ifade edebileceğimiz yabancı ülkelere gidiyorlar ve o ülkeler adına projeler geliştiriyorlar. İlk aşamada beyin göcünü terse çevirmek lazım idir. Vakti zamanında giden bilim adamlarımızı buradaki şartları olgunlaştırıp geri çağırmalıyız.

İkinci olarak bilişimi kendi içinde ulusal yapıya büründürmeliyiz. Bulunmamışı bulup onların patentlerini almalıyız. Böylece bilişim konusunda tıpkı Japonya gibi bir isim olmayı başarabiliriz. Geleceğin teknolojide olduğunun farkına varmalıyız.

Hiç yorum yok: