23 Ocak 2008 Çarşamba

Programlamaya Hangi Dilden Başlanmalıdır?

Biz matematik mühendislerinin en fazla tercih ettiği dal bilişimdir. Ve bilişim içinde yazılım dalına yönelirler. Peki yazılıma nasıl başlamalı, gelişmek için neler yapılmalıdır?

Öncelikle başlanacak yazılım dili önemli dil. Öncelik algoritma yeteneğinin geliştirilmesidir. Bu bağlamda düşük seviye diller ile başlamak daha yararlıdır. Peki nedir bu düşük seviye diller? Arayüz araçları tam olarak gelişmemiş, bilgisayar diline yakın diller. Biz matematik mühendislerine ilk verilen C dili gibi... Dediğim gibi burada asıl amaç algoritmik yeteneğin geliştirilmesidir. Yani programlama dilllerinde olmazsa olmazlardan sayılan döngüler, değişkenler ve diziler kavramlarının bir problem karşısında, programlamaya hangi yoldan döküleceğidir algoritma. Bu bağlamda ilk programlarımız dos ekranında ve basit uygulamalar olmalıdır. (Örneğin girilen iki sayının en büyüğünü veren program gibi...)

Daha sonra program bilgimiz geliştikten sonra ilerde hangi dalda çalışcağımıza karar vermemiz gerekir. Nedir peki bu? Biz web yazılımımı geliştirecez, masaüstü uygulaması, yoksa window api uygulamaları. Gelişen teknoloji ile ihtiyacımıza yönelik programlama dilleri mevcuttur.

Örneğin api uygulamaları geliştireceksek, bu iş için C ve C++ dillerini öğrenmek işimize gelir. Diğer yüksek seviyeli dillere göre bu diller ile yapabilecekleriniz daha çok artar ve perfonmans ve hız konusunda maksimumu yakalarız. Eğer web uygulaması geliştirecek isek. benimde şu an kullandığım .NET teknolojisini öneririm. Onun için C# veya Visual Basic.NET dillerini öğrenmek kafidir. C# dili C ve C++ dillerine yakınlığı dolayısı ile biz Matematik Mühendislerinin öğrenmesi nispeten kolay olan bir dildir. Ayrıca C'ye inanılmaz benzeyen ve hızlı uygulamalar geliştirebildiğiniz PHP(Personal Home Page) programlama dilini de es geçmemek lazımdır.

Yukarıda da behsettiğim gibi algoritma mantığını anladıktan sonra tüm diller 3 aşağı 5 yukarı birbirine benzer. Önemli olan hangi sektörde yazılım yapacağına karar vermektir.

Hiç yorum yok: