21 Ocak 2008 Pazartesi

Matematik Mühendisliği Mezunlarının İş Alanları Nelerdir?

Matematik Mühendisliği Mezunlarının iş alanları oldukça fazladır. Bu başta olumlu gibi görünebilir ancak bunun nedeni öğretim hayatı boyunca bir konuda uzmanlık değil, her konuda uzmanlık statüsüne erişmeyen konular görmemizden meydana gelir. Temel iş alanlarını burda sıralayacak olursam,

1) Bilişim Dalında

Genel manada mezun olan arkadaşların yöneldiği alan bilişim(Yazılım, Veri Tabanı) alanıdır. Bilişim sektöründe matematik mühendislerinin tercih edildiği aşikardır. Bu sektöre yöneldiğinizde iş olanakları bir hayli artar. Lakin şununda altını çizmek gerekir, okulda gördüğümüz bilişim dalındaki dersler yeterli değildir. Bunu piyasaya girdiğinizde anlıyorsunuz. Mutlaka bu sektöre girmeyi istiyorsanız, özel kurslar veya kendi çabanız ile kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir.

2) Finans Dalında

2. olarak iş olanakları arasında tercih edilen alan finans sektörüdür. (Bankacılık, Borsa). Ancak kişisel görüşüm bu alan için matematik mühendisliği okumanın gereği varmıdır. Onun yerine işletme, iktisat, maliye, istatistik, muhasebe gibi bölümler okunabilir. Öğretim hayatınınız boyunca bu iş alanını ile ilgili derslerde size azar azar verildiği için bu alanda çalışmak istiyorsanız bir yüksek lisans ile bilgilerinizi arttırmanız gerekir.

3) Eğitim Dalında

Matematik mühendislerinin tercih ettiği bir başka sektör ise özel dersanelerde matematik eğitimciliğidir. Özellikle dersanelerde tecrübelerime dayanarak matematik mühendislerine bir başka ilgi mevcuttur. Normal matematik okuyan insanlardan bir adım önde başlarsınız. Bu sektörün dezavantajı ise ilk yıllarda gelirleriniz çok düşük kalabilir. Çünkü dersane sektöründe rekabet çok ilerledi. O yüzden dersaneler eğitimcilere ilk yıllardaki gibi çok paralar veremiyor. Ancak azimle çalışarak ve isim yaparak bu sektörde çok para kazanabilirsiniz. Eğer yazılıma ilgi duymuyorsanız ve eğitimciliği seviyorsanız, ben bir matematik mühendisi olarak bu sektöre girmenizi tercih ederim.

Ana iş kollarını bu şekilde sıraladık. Tabi bunun dışında daha sayamayacağımız bir çok iş kolu mevcut. Sözlerimi manalı bir söz ile bitirmek istiyorum.

Eğer 1 saat mutlu olmak istiyorsanız bir divanda kestirin.
Eğer 1 gün mutlu olmak istiyorsanız balığa gidin
Eğer 1 yıl mutlu olmak istiyorsanız yüklü bir mirasa konun...:)
Eğer bir ömür boyu mutlu olmak istiyorsanız işinizi sevin

Sözlerimdende anlaşılacağı üzere hangi sektör sizi mutlu ediyorsa oraya yönelin. Gerisi hikaye...:)

1 yorum:

turuncu dedi ki...

Siz şu hangi işte çalışıyorsunuz, geliriniz nasıl bende bu sene matematik mühendisliğine başladım açıkcası hangi iş alanını seçeceğime karar veremedim. Yazılımı seçcem bilgisayar mühendisliği okuyabilirdim eğitimi seçsem öğretmenlik. Açıkcası matematik mühendisleri ne iş yapar kimse net bir şey söylemiyor :( Mesela askeriye matematik mühendisi alıyo ama hangi alana ne için alıyo bilmiyorum. Biraz açıklayabilirmisiniz.